• Op dit moment is de JTC bezig met de teamindeling van volgend seizoen. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Met deze rubriek proberen wij deze vragen voor te zijn en jullie te informeren over allerlei onderwerpen.

  Teamindeling 2022 - 2023
  Op dit moment krijgt de JTC veel vragen over hoe het nou zit met de overgang van kinderen naar andere/ hogere teams voor het seizoen 2022 - 2023. Logisch, want iedereen is natuurlijk hartstikke nieuwsgierig in welk team je komt. Dat is elk jaar een verschrikkelijk ingewikkelde puzzel. De belangrijkste uitgangspunten voor de teamindeling zijn:

  Leeftijd
  De korfbalbond kijkt naar de leeftijd van een kind gebaseerd op de peildatum 31-12-2022. Hierop zijn enkele uitzonderingen, maar op hoofdlijnen zien de leeftijdsklassen per team er als volgt uit:

  16 t/m 18 jaar: A-jeugd
  14 t/m 15 jaar: B-jeugd
  12 t/m 13 jaar: C jeugd
  10 t/m 11 jaar: D jeugd
  8 t/m 9 jaar : E jeugd
  6 t/m 7 jaar : F jeugd

  Concreet: Is een kind bijvoorbeeld nu 13 en jarig in januari 2023, dan is hij/zij voor de bond het hele seizoen 13 jaar oud. Is een kind voor 31-12-2022 jarig, dan is hij/zij voor de bond 14 jaar. In dit geval betekent dit dat hij/zij over zal gaan van een C team naar een B team.

  Technische vaardigheden
  Sommige kinderen zijn op sportief vlak verder dan hun leeftijdsgenoten. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar in sommige gevallen is het voor het kind leuker om dan een team hoger te spelen dan dat zou moeten o.b.v. leeftijd. Dergelijke keuzes maakt de JTC uiteraard niet alleen, op basis van input van de jeugdtrainers en in overleg met de speler/ ouders.

  Bezetting van teams
  Door verschuivingen in hogere teams kan het soms voorkomen dat kinderen eerder dan strikt noodzakelijk een stap omhoog doen. Dat heeft dan te maken met de bezetting van dit hogere team. De JTC maakt bij dit soort beslissingen altijd de afweging of een team voldoende reserves heeft in geval van blessures, maar ook of er niet te veel spelers in een team zitten, zodat iedereen voldoende speeltijd krijgt. Dit blijft een puzzel en is ook niet altijd helemaal waar te maken.

  Sociale aspecten
  Als laatste probeert de JTC uiteraard ook rekening te houden met het bij elkaar houden van vriendjes/ vriendinnetjes in de teams. Dit is echter helaas door de hierboven genoemde uitgangspunten niet altijd mogelijk.

  Vragen?
  Heb je vragen of opmerkingen over het technisch jeugdbeleid bij KV Apeldoorn? Mail, bel of spreek ons aan… Mailen kan via jtc@kvapeldoorn.nl.

  Benieuwd naar de mensen in de JTC? Zie dan www.kvapeldoorn.nl/technische-commissie-jeugd