• Aanstaande zaterdag gaan we weer beginnen met de zaalcompetitie. Dit zaalseizoen speelt het 1e team met de schotklok. Maar wat houdt de schotklok nu precies in?
    Spelen met de schotklok geeft ook verplichting van een jurytafel en de klok moet ook bediend worden. In de zaal is er daarom een jurytafel opgesteld. Aan deze tafel zitten de score- en tijdwaarnemer (de wedstrijden met schotklok duren twee keer 25 minuten zuivere speeltijd), de juryvoorzitter en de schotklokbediener.

Opstelling en plaats van de jurytafel
    De jurytafel staat altijd tussen de beide spelersgroepen in. De coach van de ploeg neemt plaats op kop van de spelersbank grenzend aan de kant van de jurytafel. De juryvoorzitter neemt altijd plaats achter de jurytafel tussen de schotklokbediener en tijdwaarnemer in. Vanuit de jurytafel moet er altijd zicht zijn op het scorebord. Het aangeven van wissels en time-outs door de coaches zal via de jurytafel lopen en met bordjes ondersteund worden.

Bediening van de schotklok
    1. De schotklok wordt gestart op 25 seconden als een aanvaller in het bezit van de bal komt.

2. De schotklok wordt opnieuw gestart als de bal na een schot de korf raakt.

3. De schotklok wordt stilgezet en op 25 seconden gezet als:
    a. een verdediger de bal in bezit heeft;
    b. een doelpunt door de scheidsrechter wordt toegekend;
    c. wanneer de halve of de gehele speeltijd is verstreken.

4. De schotklok wordt stilgezet en op 25 seconden gezet bij het fluitsignaal van de scheidsrechter
    Voor een overtreding die bestraft wordt met een:
    a. spelhervatting;
    b. vrije worp;
    c. strafworp;
    d. blessure van een verdediger.

5. De schotklok wordt stilgezet bij het fluitsignaal van de scheidsrechter voor een spelonderbreking, die niet bestraft wordt met een vrije worp of spelhervatting voor de aanvaller (bijvoorbeeld uitbal, scheidsrechtersworp, blessure aanvaller of onbillijke bevoordeling).

6. De schotklok wordt stilgezet bij het fluitsignaal van de scheidsrechter voor een spelonderbreking, die niet bestraft wordt met een vrije worp of spelhervatting voor de aanvaller (bijvoorbeeld uitbal,
    scheidsrechtersworp, blessure aanvaller of onbillijke bevoordeling).

7. De schotklok wordt weer aangezet nadat de scheidsrechter het spel hervat heeft door middel van een fluitsignaal, de bal in het spel is gebracht en een aanvaller de bal in bezit heeft gekregen. Het moment van het in bezit krijgen van de bal is dus bepalend voor de herstart van de schotklok.

Bediening van de tijdklok tijdens de zuivere speeltijd
    1. Start de klok als de scheidsrechter de wedstrijd start (influit)
    2. Stop de klok als de scheidsrechter fluit.
    3. Herstart de klok als de scheidsrechter de wedstrijd hervat (influit).
    4. Bij een strafworp wordt de klok pas herstart:
    a. na een doelpunt - bij de uitworp
    b. na een gemiste strafworp ?? bij de eerste aanraking van de bal door een speler.
    5. Het einde van iedere speelhelft wordt aangegeven door de zoemer van de tijdklokinstallatie.

Het belooft weer een aantrekkelijk mooi zaalseizoen te worden en we hopen ook dit jaar op kampioenschappen en volle tribunes en u tegen te komen bij de wedstrijden van KV Apeldoorn teams.

Wij zijn nog op zoek naar een omroeper die de ploegen zal voorstellen aan het publiek en de doelpunten zal omroepen. Altijd al iets willen doen met een bij de wedstrijden van ons 1e team?, geef je dan snel bij ons op!!

De Jurytafel-groep KV Apeldoorn
    arbitrage@kvapeldoorn.nl